top of page

Daca sunteti interesati sa achizitionati un pui de calitate din rasa Ciobanesc German, nu ezitati sa ne contactati. Chiar daca nu avem catelusi disponibili, puteti face o rezervare,urmand ca la primul cuib sa beneficiati de puiul dorit.

Noutati in curand !

De ce un caine de rasa cu pedigree si de ce de la un crescator ?

Sa ne continuam pledoaria alegerii / luarii unui pui de caine de rasa cu pedigree strict de la crescatorul adevarat care nu se joaca si nu glumeste in privinta dragostei, pasiunii sale si responsabilitatii pe care si-a luat-o in ceea ce priveste viata fericita si bunastarea cainilor sai!

Dati-mi voie sa va caracterizez un crescator adevarat tocmai pentru a putea sa faceti diferenta de cei ce-si aroga aceasta titulatura insa nemeritind-o sau chiar mintind cu nerusinare bazindu-se pe buna credinta a multora dintre noi.

Un crescator este un om educat ce iubeste si respecta viata. Este pragmatic in alegerile sale si intotdeauna va avea in viata lui caini pentru sufletul sau pe care ii creste si ii iubeste, caini de calitate in care investeste mult mai mult decit dragoste si pasiune si caini tip “pet” meniti sa vina in viata celor ce vor sa aiba un caine rasa pura superb si bine incadrat in descrierea rasei pe care o iubim fara insa sa avem de la acestia pretentii de reproducere sau ameliorare a rasei prin imperechere. Aceste “pet uri” (cum zicem noi), cei mai buni companioni pentru oamenii ce-si doresc strict un caine pentru sufletul lor fara insa a-si satisface acea dorinta launtrica de procreere. Atragem atentia asupra acestui aspect intrucit un crescator adevarat va va intreba pentru ce vreti cainele. Majoritatea prompt declarati ca il vreti doar pentru voi fara sa tineti cont de evolutia si cresterea pretentiilor voastre in timp, sau a membrilor familiei voastre. Va spun din experienta lucrului la A.CH.M.B., ca o majoritate covirsitoare – dupa un an sau mai bine, brusc considera ca vor mai mult: vor expozitii, vor monte, vor pui fara a mai tine seama de scopul intial al procurarii puiului. De aceea va sfatuiesc sa va indreptati catre alegerea unui “bun” aflat la “mijloc” adica nici pet si nici viitor campion. In acest fel ne vom satisface toate dorintele si pretentiile.

Nu este cinstit, nici pt voi si nici pt crescator, sa considerati ca puteti sa va schimbati dorintele in timp fara sa va ginditi la repercursiunile asupra muncii acelui crescator. Este simplu: un crescator adevarat va poate caracteriza fiecare pui fatat de acea mama adica din “cuib” cum zicem noi. In acelasi cuib pot fi pui “pet” – ce pot fi strict iubiti si crescuti cu mare succes fara insa a-i reproduce. Acestia sunt pui ce au asa numitele “defecte” conform standardului acelei rase. Aceste abateri de la idealul descris de standard numite “defecte”, de multe ori sunt luate in ris de amatori insa ele sunt foarte imortante pt noi, profesionistii ce ne dorim rezultate mai ales in timp indelungat. In acelasi cuib mai putem avea si pui “medii” si puii “first choice” – prima alegere. Ce inseamna aceste doua categorii? Puii “medii” isi iau dreptul de monta si se pot reproduce conform selectiilor noastre insa nu sunt sanse sa ajunga pe podiumurile de frumusete ceea ce insa, cu ajutorul mamei natura, se “vede” in puiul prima alegere. Acest pui sau mai multi, sunt atit de frumosi, corecti anatomic si se incadreaza in dezideratele selectiei si ameliorarii acelui crecsator incit are sau au toate premisele unui viitor plin de succes chinologic.
Nu uitati ca daca vreti un caine de succes pe viitor prin care sa va imbunatatiti calitatea vietii dumneavoastra este bine sa nu uitati ca, pe linga alegerea corect facuta de la crescatorul ce merita si va indruma, aveti nevoie de un medic veterinar ce va ajuta sa-l cresteti astfel incit puiul sa-si poata exprima la maturitate la maxim valoarea fenotipica, in functie de informatiile purtate de valoarea sa genetica.
In aceasta ecuatie a cresterii si bunastarii unui caine avem citeva elemente majore inafara de caine: crescator + proprietar + medic veterinary + dresor + groomer. Daca nu ne asiguram ca avem toate aceste elemente pretentiile noastre nu au voie sa fie pe masura a ceea ce crede fiecare dintre noi ca are sau poate. Sa fim realisti si sa luam in calcul ca Dumnezeu nu este nici crescatorul nici proprietarul si nici medicul veterinar.
Fiecare in parte este vital, trebuie sa comunice si sa sa completeze perfect pentru a avea sansa unui caine adevarat frumos, sanatos si care sa ne reprezinte.
Asa ca sa fim informati, sa plecam “la drum” cu ginduri bune, sa fim pozitivi, sa avem noroc sa ne bucuram cit mai multi ani fericiti de PRIETENUL NOSTRU NECUVINTATOR – CAINELE si nu oricare ci cel ce inseamna munca de generatii, de dragoste, pasiune, sacrificii, professionalism, din partea CRESCATORILOR – MEMBRI ACHR!
Atentie la tipurile de pedigree la pui. Acestea pot fi pedigree tip A, au ascendenta pe cel putin 3 generatii si normal, o valoare chinologica superioara (datorita bagajului genetic) celor cu pedigree tip B, ascendenta incompleta.
De asemenea, interesati-va daca parintii au drept de monta ceea ce va confirma calitatea fenotipica (exterioara), dovada ca parintii se incadreaza in cererile standardului. Daca puii sunt din parinti nearbitrati aflati care este motivul nearbitrarii acestora. Valoare chinologica superioara este, normal, a acelor pui ce provin din parinti arbitrati.
Mult success, dragi prieteni! Sper ca aceste rinduri sa va puna pe ginduri si sa va informati temeinic inainte de a cumpara un pui de caine. Noi, reprezentantii asociatiilor, va stam la dispozitie si incercam sa va indrumam si sa va sfatuim in acest sens.
Nu uitati motto ul nostru:
Cumparati un caine de rasa cu pedigree de la un crescator – membru ACHR sau adoptati un caine din adapost, nu cumparati de la intermediar, de la traficanti, de la simpli inmultitori. Un caine nu este doar o poza, o imagine, este rezultatul muncii de selectie si ameliorare a adevaratilor crescatori!

"Sute de euro pentru un catelus ?"
De ce ?

Cine nu a auzit sau nu a gandit aceste cuvinte...Si totusi cand vine vorba de cumparat un catel de calitate, cifrele nu ar trebui sa ingrozeasca pe nimeni. Furt? Specula? Profit pe seama cateilor? Asa au tendinta sa gandeasca multe persoane in cautare de un pui cand ajung la un crescator serios. Tocmai pentru ca peste tot sunt scosi la vanzare metisi la preturi foarte mici sub numele de catei de rasa.
Adevarul este ca cei care nu au tangenta cu lumea chinologiei nu stiu si nu inteleg de ce un catel de rasa costa, ce anume este inclus in acel pret si nici care sunt costurile reale pe care un crescator serios trebuie sa le sustina.
Voi incerca in linii mari in randurile de mai jos sa explic factorii care contribuie la formarea pretului unui pui. Poate asa veti reusi sa intelegeti cat de cat cum stau lucrurile intr-o canisa serioasa, la un crescator responsabil ( inmultitorii si comerciantii de catei apartin unei alte categorii).

 1. SE PLATESTE SELECTIA

Pentru ca noi sa avem astazi cateva sute de rase canine, multa lume a trebuit sa depuna efort, timp si bani in scopul mentinerii, imbunatatirii si promovarii raselor de catei. Daca nu ar exista crescatorii seriosi care sa tina sub control reproducerea exemplarelor canine de calitate, am avea o multitudine de combinatii de rase = metisi, rezultate din imperecheri dupa ureche si accidentale.

Testarea caracterului reproducatorilor si mai ales a sanatatii acestora, teste de displazie, patella, cataracta, etc. pentru a fi siguri ca nu au problem de sanatate care se transmit genetic, are un cost.

Participarea la expozitiile canine de frumusete, unde persoane competente – arbitrii- stabilesc cat de bine se incadreaza un caine in standard, are de asemenea un cost ridicat.

2. SE PLATESTE FRUMUSETEA CAINELUI , INCADRAREA LUI IN STANDARD, INCADRAREA LUI IN SCOPUL PENTRU CARE A FOST OBTINUTA O ANUME RASA ( DE LUCRU, PAZA, ETC) * vorbind de pui , este corect sa spunem potentialul lui

Ce este standardul unei rase?
Standardul unei rase este un set de reguli privind aspect, miscare si temperament. Standardul unei rase ne ofera o imagine de ansamblu a cum ar trebui sa fie cainele ideal din acea rasa. Exemplarele aceleiasi rase nu sunt la fel, nu sunt ca o poza scoasa la imprimanta in mii de copii. Variatiile sunt multiple si se regasesc in : culoare blana, lungime blana, forma cap, forma si prinderea urechii, forma si prinderea cozii, inaltime la greaban, lungime, etc. De asemenea in ce priveste mersul cainelui si temperamental sunt variatii. Cu cat cainele se incadreaza mai bine in standard, cu atat calificativele in expozitii sunt mai mari. Cu cat un pui este considerat cu potential mai mare, cu atat pretul va fi mai ridicat decat al altor frati de cuib.

Asta nu inseamna totusi ca toti cateii cu pedigree vor fi campioni, sau ca din parinti campioni toti puii vor fi identici parintilor. Genetica nu este niciodata sigura.


3. Se platesc o parte din cheltuielile unui crescator pentru a obtine un pui, care nu sunt putine si care in linii mari cuprind:

a) – achizitia cateilor care vor fi reproducatorii canisei. Pentru ca in Romania anumite rase sunt slab reprezentate sau crescatorul doreste sa imbunatateasca anumite linii, multi pui au fost achizitionati din alte tari, la preturi care de multe ori sunt duble chiar triple fata de cele din Romania, plus cheltuieli de transport, cazare, etc.

b) – cheltuieli cu acesti catei pana la varsta optima pentru reproducere: mancare superpremium , vitamine de calitate, produse de toaletaj, igiena, dresaj, expozitii, teste de sanatate, vaccinuri, etc.

c) – in cazul in care masculul ales pentru monta nu este in proprietatea crescatorului, acesta va trebui sa duca femela la un alt crescator, ceea ce implica alte cheltuieli plus costul montei efective

d) – pentru perioada de gestatie, femela necesita o ingrijire suplimentara, mancare speciala care este mult mai scumpa decat cea pentru adult, ecografie, vitamine, etc. Pentru fatare, posibil sa fie nevoie de asistenta veterinara, la unele rase sau unele femele pot aparea complicatii care necesita cezariana. De multe ori este nevoie sa ajuti femela, suplimentand hrana catelusilor cu lapte praf special. Apoi puii se trec pe bobite si conserve speciale si iar lapte praf pentru a usura intarcarea. Deparazitari interne si vaccinuri. Pentru a evita imbolnavirea puilor, veterinarul vine acasa. Calculati si 4-5 covorase absorbante zilnic timp de minim 2 luni.


e) – cheltuieli cu luarea puilor in evidenta, eliberare Certificat de Origine/Pedigree , declaratie de monta si fatare, cip etc.

Alte aspecte si cheltuieli:

Un crescator petrece ore bune zilnic cu cateii din proprietate, cu dresaj, educatie, toaletaj, pe langa plimbari si joaca. In momentul in care ai unu-doi catei, vi se pare simplu, dar cand ai mai multi catei de care sa te ocupi asa cum trebuie, sa stiti ca nu este asa usor. In plus esti nevoit sa faci multe concesii. Majoritatea crescatorilor au un serviciu din care isi castiga existenta, iar cu banii obtinuti din vanzarea puilor isi acopera O PARTE DIN cheltuielile cu cainii, iar acesti bani vor merge inapoi in caini.

In expozitiile canine, un caine poate obtine anumite calificative si titluri. Nu se castiga bani, cum multa lume crede. Din contra, un crescator plateste participarea la acea expozitie, plus cheltuieli cu transport, cazare, altele. Diplomele se platesc. De asemenea sunt reguli privind acordarea titlurilor.
La multe rase sunt expozitii cu probe de lucru pentru caini de vanatoare, caini utilitari, etc. Toate acestea costa, atat expozitia in sine cat si pregatirea prealabila a cainelui. Si toate acestea pentru a obtine catei in standard, care pe langa aspect fizic, au si temperamentul adecvat, in concordanta cu scopul pentru care a fost creata acea rasa.

Expozitiile canine nu sunt un SIMPLU MOFT. Un crescator serios participa la aceste expozitii pentru a demonstra calitatea cateilor pe care ii are si pentru a i se confirma incadrarea acestora in standardul rasei.

Un crescator are cuiburi rare si respecta varsta minima si maxima pentru monta. Ce se intampla dupa 8 ani cand femela este scoasa din programul de breeding? Ea este “pensionata”dar va continua sa se bucure de atentia crescatorului, sa se joace cu ceilalti catei, va continua sa manance hrana de calitate, sa beneficieze de controale la veterinar.

Concluzie:
Pentru a obtine catelusi sanatosi, tipici, in standard si cu temperament echilibrat costa timp, bani, efort si dedicare rasei. Nu actul in sine, acel Pedigree , privit ca o hartie, costa, ci informatiile pe care le contine efectiv, munca de selectie a parintilor, bunicilor, strabunicilor, etc. Acel Pedigree este istoria puiului pe care il doresti.

A lua un catel cu Pedigree nu este un moft sau snobism, un catel nu se ia cu pedigree doar pentru a fi dus in expozitii, ci pentru siguranta d-voastra ca primiti un catel de rasa cu aspect si temperament corespunzatoare, un catel echilibrat, crescut in conditii bune , un catel ingrijit si vaccinat/deparazitat REAL.

bottom of page